Ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki:
6 jajek
1 czekolada
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 czekolada deserowa
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki startej czekolady
Wykonanie:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy płynną czekoladę masło przesianą mąkę z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy rozpuszczoną czekoladę kakao
ucieramy na puszysty krem
Biszkopt kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą
ucieramy na puszysty krem
Biszkopt kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą