Jabłecznik
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
cynamon
Wykonanie:
przesiewamy mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy jajko żółtka cukier śmietanę wyrabiamy
ciasto schładzamy 30 minut w lodówce
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon dokładnie mieszamy
Ciasto dzielimy na 2 części
1 większą część ciasta dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka a na nie układamy pozostałe ciasto
jabłecznik pieczemy 45 minut w 180 st
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
cynamon
Wykonanie:
przesiewamy mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy jajko żółtka cukier śmietanę wyrabiamy
ciasto schładzamy 30 minut w lodówce
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon dokładnie mieszamy
Ciasto dzielimy na 2 części
1 większą część ciasta dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka a na nie układamy pozostałe ciasto
jabłecznik pieczemy 45 minut w 180 st