Nalewka z dzikiej róży
Składniki:
1/2 kg owocu dzikiej róży
1 szklanka cukru
1/2 litra wódki
Wykonanie:
opłukane owoce kroimy na pół wydrążamy łyżeczką nasiona z włoskami
dajemy do zamrażalnika na 24 godziny
przekładamy do słoika zasypujemy cukrem zostawiamy na 4 dni dziennie potrząsamy zalewamy alkoholem zostawiamy na 3 miesiące
po tym czasie nalewkę przecedzamy przelewamy do butelek zakręcamy
Składniki:
1/2 kg owocu dzikiej róży
1 szklanka cukru
1/2 litra wódki
Wykonanie:
opłukane owoce kroimy na pół wydrążamy łyżeczką nasiona z włoskami
dajemy do zamrażalnika na 24 godziny
przekładamy do słoika zasypujemy cukrem zostawiamy na 4 dni dziennie potrząsamy zalewamy alkoholem zostawiamy na 3 miesiące
po tym czasie nalewkę przecedzamy przelewamy do butelek zakręcamy