Sernik kajmakowy
Składniki:
1/2 kg serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 litra śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka masy kajmakowej
zostawiamy kilka łyżek do dekoracji
20 szt biszkoptów
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek płynną żelatyną masę kajmakową
masę bardzo dokładnie mieszamy
formę 20 x 25 wykładamy folią spożywczą
masę bardzo dokładnie mieszamy
formę 20 x 25 wykładamy folią spożywczą
układamy biszkopty dajemy masę serowo kajmakową
wierzch polewamy masą kajmakową
wierzch polewamy masą kajmakową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin