Biszkopt z kremem orzechowym
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
25 dkg masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki rumu
1 słoik dżemu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
25 dkg masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki rumu
1 słoik dżemu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
Masa
gotujemy śmietanę dodajemy orzechy mieszamy
Masa
gotujemy śmietanę dodajemy orzechy mieszamy
masę chwilę gotujemy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce papki orzechowej ucieramy
dolewamy rum masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem oraz masą orzechową
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy orzechami
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem oraz masą orzechową
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy orzechami