Ciasto piernikowe z masą grysikową
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
Krem
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
Krem
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 kostka masła
5 dkg kaszy manny
krojone migdały
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mleko z masłem i miodem podgrzewamy studzimy
mąkę przesiewamy z sodą proszkiem przyprawą do piernika
dodajemy utarte jajka z cukrem masę miodową
ciasto mieszamy dajemy na blachę 25 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
1 kostka masła
5 dkg kaszy manny
krojone migdały
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mleko z masłem i miodem podgrzewamy studzimy
mąkę przesiewamy z sodą proszkiem przyprawą do piernika
dodajemy utarte jajka z cukrem masę miodową
ciasto mieszamy dajemy na blachę 25 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
gotujemy mleko z kaszą manną dodajemy orzechy mieszamy
masło ucieramy z cukrem do białości
Krem
gotujemy mleko z kaszą manną dodajemy orzechy mieszamy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnej masy orzechowej ucieramy puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy krojonymi migdałami
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy krojonymi migdałami