Ciasto piernikowe z powidłami
Składniki:
3 jajka
3/4 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1.5 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Powidła
2 słoiki powideł śliwkowych
mielone orzechy
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku przesianą mąkę z sodą kakao miód powidła
dolewamy mleko ciasto mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy powidłami składamy
wierzch smarujemy posypujemy orzechami
ciasto kroimy na pół smarujemy powidłami składamy
wierzch smarujemy posypujemy orzechami