Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostka masła
1.5 szklanki mleka
6 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
Kruszonka "Posypka"
1.5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
składniki kruszonki mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
do mąki dodajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dajemy stopione masło mieszamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki
smarujemy rozkłóconym jajkiem
posypujemy kruszonką
posypujemy kruszonką
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor