Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
2 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
Pianka
400 ml śmietanki 30 %
2 serki homogenizowane 150 g
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 czekolada
4 łyżki krojonych migdałów
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
Pianka
400 ml śmietanki 30 %
2 serki homogenizowane 150 g
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 czekolada
4 łyżki krojonych migdałów
Polewa
1 czekolada
1 łyżki śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 27cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut
Biszkopt kakaowy robimy tak jak biszkopt jasny
pieczemy w 170 st około 35 minut
Biszkopt kakaowy robimy tak jak biszkopt jasny
pieczemy 20 minut w 170 st
Krem budyniowy
1 szklankę mleka gotujemy
Krem budyniowy
1 szklankę mleka gotujemy
w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
masę ucieramy na puszysty krem
Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier gotujemy na szklistą masę
dosypujemy galaretki mieszamy
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
dosypujemy galaretki mieszamy
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serki masę mieszamy
Składamy ciasto
biszkopt jasny kroimy na pół 1 część smarujemy kremem
Składamy ciasto
biszkopt jasny kroimy na pół 1 część smarujemy kremem
a na nim wykładamy tężejącą galaretkę
dajemy biszkopt czekoladowy posmarowany kremem
a na niego wykładamy piankę serową przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
a na niego wykładamy piankę serową przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą