
Składniki:
6 jajek
3 łyżki maku
1 szklanki mąki
3 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru
Masa:
25 dkg masła
2 budynie
2 galaretki wiśniowe
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki wiśni z kompotu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dzielimy na 3 części
do 1 części ciasta dajemy mak
do 2 części ciasta dajemy kisiel
jasne ciasto dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
jasne ciasto dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na jasne ciasto kładziemy łyżką na przemian
na jasne ciasto kładziemy łyżką na przemian
ciasto makowe ciasto z kisielem
pieczemy 180 st około 50 minut
Masa:
na mleku gotujemy budynie
pieczemy 180 st około 50 minut
Masa:
na mleku gotujemy budynie
dodajemy masło dosypujemy 2 suche galaretki
masę bardzo dokładnie mieszamy z wiśniami
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
dajemy do lodówki na kilka godzin