Kasza gryczana z sosem grzybowym
Składniki:
30 dkg kaszy gryczanej
kasza na sypko przepis tutaj
Sos
1/2 kg grzybów leśnych
1 cebula
sól pieprz tymianek
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
obrane grzyby kroimy w plasterki
Składniki:
30 dkg kaszy gryczanej
kasza na sypko przepis tutaj
Sos
1/2 kg grzybów leśnych
1 cebula
sól pieprz tymianek
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
obrane grzyby kroimy w plasterki
podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką czosnkiem
podlewamy 2 szklankami wody
podlewamy 2 szklankami wody
dusimy 25 minut pod przykryciem mieszamy
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
sos zagęszczamy mąką mieszamy w 1/2 szklanki wody
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
sos zagęszczamy mąką mieszamy w 1/2 szklanki wody
zagotowujemy na koniec dolewamy śmietanę
kaszę podajemy z sosem