Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
20 dkg kokosu
1/2 startej czekolady
6 łyżek kremy orzechowego
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krem
gotujący mlekiem zalewamy kokos masę mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy zimną papkę kokosową ucieramy na puszysty krem
biszkopt kakaowy smarujemy kremem dajemy biszkopt jasny
wierzch ciasta smarujemy kremem orzechowym posypujemy startą czekoladą
pieczemy w 170 st około 25 minut
Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krem
gotujący mlekiem zalewamy kokos masę mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy zimną papkę kokosową ucieramy na puszysty krem
biszkopt kakaowy smarujemy kremem dajemy biszkopt jasny
wierzch ciasta smarujemy kremem orzechowym posypujemy startą czekoladą