Ciasto bakaliowe
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kawy
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki orzechów mielonych
1 starta czekolada
duża garść rodzynek
4 łyżki likieru np rumu
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 25 minut
Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krem budyniowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem 5 łyżek odkładamy
pozostały krem łączymy z kokosem startymi orzechami rodzynkami czekoladą kawą
masę bardzo dokładnie mieszamy
na biszkopt czekoladowy wykładamy krem bakaliowym nakładamy jasny biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy starymi orzechami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kawy
1/2 szklanki kokosu
1/2 szklanki orzechów mielonych
1 starta czekolada
duża garść rodzynek
4 łyżki likieru np rumu
Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 25 minut
Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krem budyniowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem 5 łyżek odkładamy
pozostały krem łączymy z kokosem startymi orzechami rodzynkami czekoladą kawą
masę bardzo dokładnie mieszamy
na biszkopt czekoladowy wykładamy krem bakaliowym nakładamy jasny biszkopt
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy starymi orzechami