Mój kanał na YouTube

Translate

Kruche ciasto popisowe

Ciasto kruche z masą czekoladową
Kruche ciasto popisowe

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny lub masła
4 duże żółtka

Beza
4 duże białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg płatków migdałowych

Krem czekoladowy
1,5 szklanki mleka
25 dkg masła
1 budyń czekoladowy
5 dkg startej czekolady
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z masłem
dodajemy cukier szczyptę soli żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
dajemy do lodówki na 30 minut

Beza
pianę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę ziemniaczaną 
masę mieszamy

1 ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 17 x 27 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy pianę posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy około 25 minut w 180 st
2 ciasto pieczemy na złoty kolor

Krem
odlewamy 1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy budyń z kakao
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 2-3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy
po łyżce zimnego budyniu startą czekoladę 
masę ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem dajemy placek z płatkami migdałowymi