Ciasto makowe z ptasim mleczkiem
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
składniki kremu dokładnie ucieramy
Ptasie mleczko
15 dkg ptasiego mleczka
Galaretka
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mak obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 20 x 20 wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 25 minut w 170 st
Ciasto kroimy na pół smarujemy 1/2 części kremu
a na nim układamy rzędy ptasiego mleczka w środek dajemy tężejącą galaretkę
przykrywamy drugą częścią posmarowanego biszkoptu
wierzch smarujemy kremem posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
składniki kremu dokładnie ucieramy
Ptasie mleczko
15 dkg ptasiego mleczka
Galaretka
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mak obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 20 x 20 wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 25 minut w 170 st
Ciasto kroimy na pół smarujemy 1/2 części kremu
a na nim układamy rzędy ptasiego mleczka w środek dajemy tężejącą galaretkę
przykrywamy drugą częścią posmarowanego biszkoptu
wierzch smarujemy kremem posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny