Pasztet wiejski
Składniki:
1 kg surowego boczku
1/2 kg łopatki
1/2 kg wątroby
1 cebula
3 jajka
sól pieprz liść laurowy ziele angielskie
gałka muszkatowa tymianek
Leśne grzyby
40 dkg grzybów
1/2 cebuli
2 łyżki masła
obrane grzyby drobno kroimy podsmażamy z cebulą na maśle
Wykonanie:
opłukaną łopatkę boczek kroimy w kostkę zalewamy wodą
gotujemy 2 godziny w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
miękkie mięso wyjmujemy
wątróbkę kroimy dajemy do wrzątku na 10 minut
do mięsa dajemy wątróbkę jajka podsmażoną cebulę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem gałką całość miksujemy
wątróbkę kroimy dajemy do wrzątku na 10 minut
do mięsa dajemy wątróbkę jajka podsmażoną cebulę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem gałką całość miksujemy
do formy keksowej dajemy część masy dajemy grzyby nakładamy masę
pasztet pieczemy około godziny w 190 st
Porcja na 2 formy keksowe
pasztet pieczemy około godziny w 190 st
Porcja na 2 formy keksowe