Ciasto niebo i piekło
Składniki:
2 szklanki białek
2 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 margaryna
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
15 dkg sera mielonego
Galaretka
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
każdą w osobnych garnuszkach mieszamy
do całkowitego rozpuszczenia studzimy kroimy w kostkę
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy porcjami obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy ocet
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
blaszkę 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia
ciasto jasne wykładamy na blaszkę łyżką kopczyki
a na nie wykładamy ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 50 minut
Krem
margarynę z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce sera mleko w proszku
ucieramy na puszysty krem łączymy z galaretkami
ciasto kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy płatkami migdałowymi
Składniki:
2 szklanki białek
2 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 margaryna
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
15 dkg sera mielonego
Galaretka
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
każdą w osobnych garnuszkach mieszamy
do całkowitego rozpuszczenia studzimy kroimy w kostkę
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy porcjami obie mąki przesiane z proszkiem dolewamy ocet
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
blaszkę 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia
ciasto jasne wykładamy na blaszkę łyżką kopczyki
a na nie wykładamy ciasto kakaowe
pieczemy w 170 st około 50 minut
Krem
margarynę z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce sera mleko w proszku
ucieramy na puszysty krem łączymy z galaretkami
ciasto kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy płatkami migdałowymi