Składniki:
70 dkg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól pieprz
Farsz:
Farsz:
1/2 kg pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 cebula
sól pieprz
2 łyżki masła
koperek pietruszka
Wykonanie:
Farsz
obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy z pieczarkami na maśle
doprawiamy solą pieprzem
doprawiamy solą pieprzem
farsz mieszamy studzimy
Masa ziemniaczana
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę sól 1/2 jajka masę dokładnie wyrabiamy
wykładamy na deskę formujemy prostokąt
posypujemy posiekaną pietruszką koperkiem
dajemy farsz starty ser zwijamy roladę
wierzch smarujemy pozostałym jajkiem
roladę pieczemy około 30 minut w 200 st