Składniki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
10 dkg sera żółtego
10 dkg szynki
1 cebula
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę
dodajemy mąkę starty ser pokrojoną szynkę i cebule
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kotlety lekko spłaszczamy
obtaczamy w bułce tartej
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron