Szarlotka z budyniem makowymSkładniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki zmielonego maku
starta czekolada do posypania
budynie gotujemy na mleku
dodajemy cukier mak mieszamy studzimy
Jabłka
1 kg jabłek
1 kg jabłek
3 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
mąkę z masłem łączymy dodajemy żółtko cukier śmietanę proszek sól
ciasto wyrabiamy schładzamy w lodówce 30 minut
dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Wykonanie:
mąkę z masłem łączymy dodajemy żółtko cukier śmietanę proszek sól
ciasto wyrabiamy schładzamy w lodówce 30 minut
dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kaszą manną wykładamy starte jabłka ciepły budyń
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 stopniach
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 stopniach
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą