Tort Elza z krainy lodu
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
1/2 kg masła
1 szklanki cukru
Poncz
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
1/2 kg masła
1 szklanki cukru
Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
Krem maślany
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1/3 łyżeczki barwnika niebieskiego
opłatek Eliza z krainy lodu
masło z cukrem ucieramy do białości dzielimy na dwie części
do jednej części kremu dodajemy barwnik masę dokładnie mieszamy
Frużelina
1/2 kg truskawek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opłukane i obrane truskawki zagotowujemy z cukrem i 1/2 wody
w pozostałej wodzie mieszamy mąkę
dolewamy do truskawek
frużelinę zagotowujemy studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy do białość dodajemy po łyżce budyniu
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy do białość dodajemy po łyżce budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
dajemy frużeliną smarujemy kremem składamy
wierzch smarujemy kremem maślanym
wierzch smarujemy kremem maślanym
nakładamy opłatek dekorujemy rozetkami z kremy
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
tort dajemy do lodówki na kilka godzin