Paluszki ziemniaczane
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
5 dkg sera żółtego
1/2 szklanki mleka
sól pieprz papryka zioła
tłuszcz do smażenia
sól pieprz papryka zioła
tłuszcz do smażenia
sezam
Wykonanie:
ziemniaki przepuszczamy przez praskę
dodajemy jajko obie mąki mleko starty ser
doprawiamy solą pieprzem papryką ziołami
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
przekładamy do worka cukierniczego
wyciskamy paluszki do rozgrzanego tłuszcz
Wykonanie:
ziemniaki przepuszczamy przez praskę
dodajemy jajko obie mąki mleko starty ser
doprawiamy solą pieprzem papryką ziołami
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
przekładamy do worka cukierniczego
wyciskamy paluszki do rozgrzanego tłuszcz
smażymy na złoty kolor z obu stron
zdejmujemy na ręcznik kuchenny
wierzch paluszków posypujemy sezamem