Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 opakowania kisielu 40 g
1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
Truskawki
40 dkg truskawek
3 galaretki truskawkowe
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
opłukane i obrane truskawki kroimy w plasterki
mieszamy z tężejącą galaretką
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
25 dkg serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę dodajemy serek
masę dokładnie mieszamy
Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
składniki ponczu dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem kisielem dolewamy olej
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w170 st około 35 minut
ciasto kroimy na pół nasączamy ponczem
wykładamy 1/2 kremu a na niego tężejącą galaretkę z truskawkami
następna porcja kremy biszkopt
wierzch smarujemy kremem posypujemy płatkami migdałowymi