Ciasto agrestowe z budyniem
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
25 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
rozmieszane budynie dolewamy do mleka
gotujemy 3 minuty mieszamy dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie :
masło z cukrem ucieramy do białości
Wykonanie :
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po jednym jajku przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
ciasto dokładnie mieszamy
3/4 ciasta wykładamy na blachę 25 x 18 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy agrest wykładamy ciepły budyń a na niego pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem