Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kisielu
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dajemy do rondla z masłem i cukrem
smażymy około 10 minut studzimy
dosypujemy kisiel jabłka mieszamy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy 1/3 ciasta łączymy z kakao
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
na jasne ciasto dajemy ciasto z kakao mieszamy
wykładamy jabłka oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy w 170 st godzinę
wierzch posypujemy cukrem pudrem