Kruche rogaliki z jabłkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
5 dkg stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
5 dkg stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
3 jabłka
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier masło cynamon
podsmażamy mieszamy
Wykonanie:
do mąki dajemy proszek jajko masło cukier mleko
wyrabiamy ciasto schładzamy 30 minut w lodówce
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy koło dzielimy na trójkąty
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy koło dzielimy na trójkąty
na brzeg dajemy jabłka zwijamy rogaliki
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st wierzch
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st wierzch