Sernik Lwowski
Składniki:1 kg sera białego
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
1 szklanka mielonego maku
garść rodzynek owoców kandyzowanych
Polewa
8 dkg czekolady
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie :
mielony ser łączymy z jajkami cukrem
dodajemy stopione masło kaszę mannę śmietanę
masę serową bardzo dokładnie ucieramy
Wykonanie :
mielony ser łączymy z jajkami cukrem
dodajemy stopione masło kaszę mannę śmietanę
masę serową bardzo dokładnie ucieramy
dzielimy na 2 części do jednej części dajemy mak mieszamy
a do drugiej część owoce i rodzynki mieszamy
masę serowa makową wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
masę serowa makową wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na masę makową dajemy masę serową z rodzynkami
sernik pieczemy godzinę w 170 st
sernik pieczemy godzinę w 170 st
ostudzony polewamy rozpuszczoną czekoladą