Składniki :
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki jogurtu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki jogurtu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dżem z czarnej porzeczki
Beza orzechowa
1 szklanka białek
1 szklanka mielonych orzechów
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę kaszę proszę
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej jogurt dodajemy mąkę orzechy proszek kakao
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy dżem bezę orzechową
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy dżem bezę orzechową
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut