Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 dkg masła
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka krojonych orzechów
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy jajka stopione masło cukier
energicznymi ruchami zarabiamy ciasto
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło jajka orzechy cukier skórkę mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
1/3 ciasta dajemy do formy a pozostałe ciasto kruszymy do masy makowej
skórka z pomarańcza
kilka kostek białej czekolady
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem dodajemy jajka stopione masło cukier
energicznymi ruchami zarabiamy ciasto
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy stopione masło jajka orzechy cukier skórkę mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
1/3 ciasta dajemy do formy a pozostałe ciasto kruszymy do masy makowej
masę mieszamy wykładamy na ciasto
pieczemy około godziny w 170 st
wierzch posypujemy migdałami 10 minut przed końcem pieczenia
makowiec polewamy czekoladą