Śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
8 płatów śledzia a`la matias
lub śledzia z zalewy octowej
Sos
2 łyżki cytryny
2 łyżki cytryny
2 cebule czerwone
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól pieprz kurkuma
sól pieprz kurkuma
Wykonanie:
śledzie a`la matias zalewamy zimną wodą
moczymy 2 godziny kroimy w paseczki
śledzie z zalewy octowej kroimy w paseczki
Sos
cebulę kroimy w kosteczkę skrapiamy sokiem z cytryny
cebulę kroimy w kosteczkę skrapiamy sokiem z cytryny
dodajemy śmietanę majonez miód musztardę
doprawiamy solą pieprzem kurkumą
sos mieszamy zalewamy śledzie
sos mieszamy zalewamy śledzie