Ciasto KINDER PINGUI
Składniki:
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
1 serek mascarpone 250 g
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę dodajemy serek
krem dokładnie mieszamy
Czekolada
10 dkg czekolady
1 łyżka masła
czekoladę łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki dodajemy masło
rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao przesiane z proszkiem
dolewamy stopione masło wodę
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 20 x 20 cm wysmarowanej tłuszczem
pieczemy w 170 st około 35 minut
przekładamy do formy 20 x 20 cm wysmarowanej tłuszczem
pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremy polewamy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 20 minut
po tym czasie na czekoladę wykładamy krem dajemy ciasto
wierzch smarujemy kremem polewamy pozostałą czekoladą