Składniki:
1.5 szklanki mąki
4 jajka
1 /2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
2 łyżki kisielu + łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki kisielu + łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki maku + łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao + łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 3 części
kilka łyżek ciasta wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
do 1 ciasta dajemy mak ciasto mieszamy z śmietaną
do 2 ciasta dajemy kisiel ciasto mieszamy z śmietaną
do 3 ciasta dajemy kakao mieszamy z śmietaną
do 1 ciasta dajemy mak ciasto mieszamy z śmietaną
do 2 ciasta dajemy kisiel ciasto mieszamy z śmietaną
do 3 ciasta dajemy kakao mieszamy z śmietaną
ciasto układamy łyżką wzdłuż blaszki na przemian
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut