Składniki:
6 szklanek mąki pszennej
5 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
masło do formy
Wykonanie:
do dużej miski dajemy wodę drożdże cukier mieszamy
zasypujemy przesianą mąką przykrywamy dajemy do lodówki na noc
rano dodajemy sól olej ciasto dokładnie wyrabiamy
rano dodajemy sól olej ciasto dokładnie wyrabiamy
zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
ciasto przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem
zostawiamy aż podwoi objętość
chleb pieczemy 35 minut w 200 pod przykryciem
po tym czasie pokrywę zdejmujemy pieczemy następne 20 minut w 200 st
ciasto przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem
zostawiamy aż podwoi objętość
chleb pieczemy 35 minut w 200 pod przykryciem
po tym czasie pokrywę zdejmujemy pieczemy następne 20 minut w 200 st