Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto bez pieczenia z morelami




Ciasto bez pieczenia z morelami

Składniki:
1/2 litra śmietany 36 %
1 serek mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru

Morele
60 dkg moreli
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki wody
2 galaretki 
morele kroimy na pół usuwamy pestki

Syrop
gotujemy wodę z cukrem dodajemy morelę gotujemy około 4 minut
do syropu 2 szklanek wsypujemy galaretki 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
łączymy z śmietaną serkiem płynną żelatyną masę mieszamy
spód formy 20 cm wykładamy biszkoptami
dajemy masę na masę układamy morele
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc