Ciasto z truskawkami i śmietaną
Składniki :
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawki
1 szklanka zmiksowanych truskawek
2 galaretki
kilka truskawek do dekoracji
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
truskawki płuczemy miksujemy łączymy z galaretką
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy w środku robimy otwory
na ciasto wykładamy zmiksowane truskawki z galaretką
dajemy okruchy z ciasta a na nie śmietanę
wierzch oprószamy pozostałymi okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
dekorujemy truskawkami