Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
sól
Truskawki
1 szklanka ciepłej wody
sól
Truskawki
60 dkg truskawek
masło do polania lub śmietana
opłukane truskawki osuszamy
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło jajko wodę
wyrabiamy ciasto na gładka kule ciasto musi być elastyczne
z ciasta wałkujemy cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy truskawki zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
knedle podajemy ze śmietaną lub stopionym masłem
opłukane truskawki osuszamy
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło jajko wodę
wyrabiamy ciasto na gładka kule ciasto musi być elastyczne
z ciasta wałkujemy cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy truskawki zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
knedle podajemy ze śmietaną lub stopionym masłem