Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto 2
1 szklanka białek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto 2
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku
Krem
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku
Krem
1 budyń
1.5 szklanki kompotu z truskawek
20 dkg masło
3/4 szklanki cukru pudru
15 dkg truskawek
1 szklankę kompotu gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
zawiesinę dolewamy do kompotu mieszamy
dodajemy cukier gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
1 ciasto
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy
2 ciasto
białka ubijamy z cukrem na sztywno
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy
2 ciasto
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę proszek
ciasto mieszamy
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto kakaowe wykładamy łyżką a na nie wykładamy ciasto bezowe
pieczemy w 170 st 50 minut
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto kakaowe wykładamy łyżką a na nie wykładamy ciasto bezowe
pieczemy w 170 st 50 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/2 kremu
dajemy pokrojone truskawki krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy cukrem pudrem