Składniki:
3 jajka
Wykonanie:
do miski dajemy jajka cukier proszek mąkę dolewamy olej mleko
1.5 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
6 dużych jabłek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę zalewamy wodą
dodajemy cukier gotujemy 3 minut
Galaretka
3 galaretki
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
3 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę zimne jabłka okruchy ciasta
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy jajka cukier proszek mąkę dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dajemy formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
wierzch ciasta ścinamy drobno kruszymy
na ciasto wykładamy masę jabłkową
wierzch posypujemy startą czekoladą
wierzch posypujemy startą czekoladą