Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
2 jajka
25 dkg masła
4 dkg drożdży
25 dkg masła
4 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
Jabłka
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 kisiel
do obranych i startych jabłek dodajemy cukier
dusimy 10 minut dosypujemy kisiel mieszamy
Kruszonka
1.5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do miski dajemy mąkę proszek cukier
dokładnie mieszamy
dzielimy na dwie części kruszonki
do jednej dodajemy kakao mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajko cukier rozczyn odrobinę soli
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
do mąki dajemy jajko cukier rozczyn odrobinę soli
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto dajemy do formy 25 x 38 cm
na ciasto wykładamy jabłka a na nie dajemy obie kruszonkę
ciasto pieczemy 170 st około 50 minut