Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
4 dkg drożdży
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
4 dkg drożdży
Zioła
garść ziół lub zielonej pietruszki
masło
2 ząbki czosnku
składniki miksujemy
Wykonanie:
cukier drożdże wodę mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
Wykonanie:
cukier drożdże wodę mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy sól rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kule zostawiamy aż podwoi objętość
wykładamy do formy 26 cm wysmarowanej masłem
chleb nacinamy smarujemy ziołami
pieczemy godzin w 180 st
Mąkę pszenną można zastąpić w połowie mąkę pełnoziarnistą !
Mąkę pszenną można zastąpić w połowie mąkę pełnoziarnistą !