Pierogi Wigilijne pieczone
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 białko
Farsz
30 dkg pieczarek
1 jajko
1 cebula
zielona pietruszka
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę śmietanę jajko stopione masło proszek
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę śmietanę jajko stopione masło proszek
ciasto zarabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Farsz
obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
podsmażamy z cebulą na maśle
Farsz
obrane pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach
podsmażamy z cebulą na maśle
dusimy 10 minut odparowujemy nadmiar płynu studzimy
dodajemy jajko posiekaną pietruszkę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujmy wycinamy krążki nakładamy farsz
ciasto wałkujmy wycinamy krążki nakładamy farsz
składamy na pół zlepiamy wierzch smarujemy białkiem
pierogi pieczemy w 180 st na złoty kolor