Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Oczy Carycy

  



Ciasto Oczy Carycy

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka

Ciasto 2
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
okrągłe biszkopty
powidła lub kwaśny dżem

Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/2 szklanki kawy
składniki ponczu  mieszamy

Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy

Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami kokos proszek
ciasto mieszamy

formę 27 x 17 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe a na nie ciasto z kokosem
pieczemy w 170 st 40 minut

Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy rozmieszany budyń
gotujemy 2 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu 
ucieramy na puszysty krem

ciasto kroimy na pół smarujemy obie części kremem 
układamy biszkopty posmarowane powidłami nasączone ponczem
przykrywamy blatem ciasta dekorujemy
dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc