Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto rumowe z pianką

 Ciasto rumowe z pianką












Składniki :

3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka
600 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
3 łyżki rumu
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
dżem
gotującym się mlekiem zalewamy żelatynę 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę rum dodajemy kakao
masę dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy stopione masło mleko rum
dodajemy mąkę z kakao proszkiem 
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy miksujemy
ciasto smarujemy dżemem wykładamy piankę 
wierzch ciasta posypujemy okruchami