Ciasto Niebiańskie
Składniki :
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ryż
Ryż
9 dkg ryżu preparowanego
1 puszka masy krówkowej
masę krówkową podgrzewamy mieszamy z ryżem
Krem budyniowy
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 budyń
20 dkg masła
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy zawiesinę do mleka gotujemy 2 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem kakao
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem kakao
dolewamy mleko śmietanę stopione masło
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy oba ciasta kremem
wykładamy ryż przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy ryżem
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny