Jagodzianki
Składniki:1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
4 dkg drożdży
200 ml mleka
1 białko do smarowania
szczypta soli
Jagody
40 dkg jagód
2 łyżki budyniu jagodowego
opłukane i osuszone jagody oprószamy kisielem
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg stopionego masła
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto wałkujemy wycinamy prostokąty
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
ciasto wałkujemy wycinamy prostokąty
w środek dajemy jagody zlepiamy
wierzch smarujemy białkiem posujemy kruszonką
dajemy na blaszkę zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
pieczemy w 180 st około 30 minut
jagodzianki posypujemy cukrem pudrem