Mój kanał na YouTube

Translate

Chałwowiec


Chałwowiec

Składniki:
1 szklanka śmietanki 30 %
1 szklanka mleka
25 dkg sera krajanki
1/2 szklanki cukru 
20 dkg chałwy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
garść prażonego sezamu
sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor

Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
serek z pokruszoną chałwą cukrem śmietanką mlekiem 
bardzo dokładnie ucieramy na gładką masę
dolewamy płynną żelatynę rozpuszczoną kawę
masę bardzo dokładnie mieszamy 
formę 20 cm wykładamy biszkoptami dajemy masę
na wierzch dajemy biszkopty 
smarujemy masą posypujemy prażonym sezamem
chałwowiec dajemy do lodówki na 2 godziny