Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Jabłkowa pokusa







Ciasto Jabłkowa pokusa


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru 
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka
6 dużych  jabłek
obrane jabłka kroimy w kosteczkę 

Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy do gotującego się mleka 
mieszamy z cukrem budyń gotujemy 2 minuty 
 

Wykonanie:
do miski dajemy mąkę kakao cukier jajka proszek olej śmietanę 
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części 
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia 
na ciasto dajemy 1/2 budyniu jabłka pozostały budyń i ciasto  
pieczemy 50 minut w 170 st 
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem