Naleśniki z jabłkami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
3 łyżki cukru
2 jajka
2 jajka
3 łyżki masła
1 łyżka kakao
szczypta soli
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki masła
cukier cynamon do smaku
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki masła
cukier cynamon do smaku
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
podsmażamy na maśle z cukrem
jabłka dusimy 10 minut
Wykonanie:
do miski dajemy mleko wodę jajka mąkę stopione masło
Wykonanie:
do miski dajemy mleko wodę jajka mąkę stopione masło
ciasto naleśnikowe łączymy robotem
do 1/3 ciasta dajemy kakao i łyżkę wody mieszamy
ciasto zostawiamy na 30 minut
na rozgraną patelnię wlewamy spiralnie ciasto kakaowe smażymy
na rozgraną patelnię wlewamy spiralnie ciasto kakaowe smażymy
a na nie wlewamy ciasto jasne
naleśniki smażymy z obu stron podajemy z jabłkami