Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka Budyniowa

 

Szarlotka Budyniowa

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka
1.2 kg jabłek
jabłka kroimy w kosteczkę 
1/2 szklanki cukru 

Budyń
3 budynie 40 g 
1/2 litra soku z jabłek lub kompotu
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
budynie mieszamy w 1 szklance soku 
dolewamy do pozostałego gotującego się soku mieszamy 
dodajemy cukier jabłka zagotowujemy
mieszamy z galaretką studzimy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy wykładamy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy budyń z jabłkami przykrywamy 
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem