Szarlotka BudyniowaSkładniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.2 kg jabłek
jabłka kroimy w kosteczkę
szczypta soli
Jabłka
1.2 kg jabłek
jabłka kroimy w kosteczkę
1/2 szklanki cukru
Budyń
3 budynie 40 g
1/2 litra soku z jabłek lub kompotu
1/2 szklanki cukru
Budyń
3 budynie 40 g
1/2 litra soku z jabłek lub kompotu
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
budynie mieszamy w 1 szklance soku
budynie mieszamy w 1 szklance soku
dolewamy do pozostałego gotującego się soku mieszamy
dodajemy cukier jabłka zagotowujemy
mieszamy z galaretką studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy wykładamy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto dokładnie mieszamy wykładamy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy budyń z jabłkami przykrywamy
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem