Składniki :
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 galaretka
jabłka drobno kroimy dodajemy cukier masło
smażymy 10 minut mieszamy z suchą galaretką
Budyń
1 litr mleka
3 budynie 40 g
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe mieszamy
pieczemy w 170 st około 35 minut
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe mieszamy
pieczemy w 170 st około 35 minut
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy budyń
wierzch posypujemy startą czekoladą